Консолидираната фискална програма се завръща към дефицит в края на месец

...
Консолидираната фискална програма се завръща към дефицит в края на месец
Коментари Харесай

Бюджетът очаквано се върна към дефицит

Консолидираната фискална стратегия се завръща към дефицит в края на месец май. Министерството на финансите чака бюджетното салдо да бъде отрицателно в размер на 173 млн. лв.. Това завръщане към бюджетния недостиг бе предстоящо, макар че в края на мандата си " Борисов 3 " се похвали с излишък в размер на 115 млн. лв.. Както " Банкеръ " към този момент писа, излишъкът обаче бе по-скоро плод на еднократен резултат, например авансовата вноска от 660 млн. лв. за концесията на " Летище София ".

Сега скоростно в бюджета още веднъж се оформя дупка. Както нееднократно е ставало дума, тя се дължи на раздутата разходна част.  От МФ регистрират, че разходите по консолидираната фискална програмакъм май 2021 г. се чака да бъдат в размер на 20.625 млрд. лв., което е 39,3 % от годишния план. За съпоставяне, разноските по КФП за същия интервал на 2020 година бяха в размер на 16.323 млрд. лв., т.е. на годишна база има растеж от над 4 милиарда лв.. 

" Значителният растеж на разноските през първите пет месеца на 2021 година по отношение на същия интервал на миналата година е обвързван от една страна с по-ниската база през 2020 година, когато има регистрирани доста по-малки по мярка разноски за битка с пандемията от COVID-19, до момента в който към май 2021 година тези разноски са основни, и въпреки това – на политиката по приходите, политиките в обществената сфера и по-високите разноски за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година ", показват от министерството. 

Разгледани по стопански детайли най-значително повишаване се регистрира при обществените и здравноосигурителните разноски. В частта на разноските за пенсии са изразходени близо 526 млн. лева за добавки в размер на 50 лв. към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до май. Наред с това въздействие върху разноските за пенсии оказва и нарастването на размера на минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст и на оптималния размер на пенсията от началото на годината, както и базов резултат от нарастването на пенсиите през юли 2020 година.

В частта на здравноосигурителните разноски се регистрира повишаване, обвързвано с по-високите разноски за битка с пандемията и въведените механизми за финансиране на здравните заведения по време на действието на изключителна епидемиологична конюнктура, включително разноски за лекарства, проби, консумативи и защитни средства, средства за поддръжка на личния състав на първа линия в битката с COVID-19 (допълнително месечно заплащане в размер на 1 000 лева.), възнаграждение на изпълнителите на здравна помощ за слагане на ваксини против COVID-19, месечна добавка към възнагражденията на лекарите в размер на 600 лева, на експерти от професионално направление „ Здравни грижи “ в размер на 360 лева и на санитари в размер на 120 лева и други.

Принос за повишаване на разноските за дотации за нефинансови предприятия имат заплащанията по мярката „ 60/40 “, мярката „ 80/20 “, мярката „ Запази ме “, мярката „ Подкрепа посредством оборотен капитал за дребни и междинни предприятия, наранени от краткотрайните противоепидемични ограничения “, управлявана от Национална агенция за приходите, и други.

В частта на финансовите разноски също се регистрира растеж по отношение на същия интервал на миналата година, който се дължи на осъществени заплащания по капиталови планове на Българската войска, пътни инфраструктурни обекти и други, споделят от финансовото министерство.

От другата страна, приходите, помощите и даренията по КФП към май 2021 година се чака да бъдат в размер на 20 452,8 млн. лева. (43,0 % от годишния разчет), като по отношение на първите пет месеца на 2020 година се отбелязва растеж от близо 2,8 милиарда лв.., за което способстват по-високите данъчни и неданъчни доходи, които нарастват с 3,1 млрд. лв., до момента в който постъпленията от помощи понижават с 0,3 милиарда лв..

Значителният растеж през месец май в частта на данъчните доходи се дължи главно на базов резултат в месеците април и май 2020 година, когато бе интервала на най-строги противоепидемични ограничения и ограничавания. Продължава наклонността от предходните месеци за последователно възобновяване при главните налози. Значителен растеж на месечна база по отношение на същия месец на миналата година се регистрира при приходите от Данък добавена стойност, ДДФЛ, осигурителни вноски и други. При постъпленията от акцизи към този момент е преодоляно забавянето от първите месеци на годината, като постъпленията в групата надвишават регистрираните за първите пет месеца на 2020 година, подчертават от МФ.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР